Du cykler lige nu rundt i VillaRoligheds fabulerende, uortodokse univers

 

 
søg i VillaRolighed.dk
Søg på nettet

powered by FreeFind


Startside
Nils
flittige hænder

festkager

sange

links


Rejsen til Holland
En legende
Født vinder

dyrene
Niki
Artigmis
Garfield
2 nye katte


godset
parkanlægget
haveprojekter
husprojekter


planteriget
orchidéer

meget morsomt
om ældre


- hvor det mest egnede køretøj er en trillebør og fodtøjet skal være terrængående.

 

 

Her er siden med beskrivelser og billeder af de udendørs projekter (nyeste projekt øverst): 

 

 

 

 

maj 2008: "Tøm en have":

En annonce i "Gul&gratis" fangede min opmærksomhed. Der stod:

Have bortgives. Mange planter og små træer bortgives fra velholdt have der skal nedlægges.

Kontaktoplysninger: postnummer 7100 Vejle.

Ved en opringning fandt jeg frem til, at haven lå kun ca. 15 km herfra......

Adskillige timers hårdt arbejde senere var jeg i besiddelse af bl.a.
kæmpestenbræk, astilber, liljekonvaller, en stor rødtjørn (som dog blev kappet ned i halv højde), dværgsyren, agave, porcelænsblomst, akelejer, flere hortensiaer, div. iris, div. pæoner, dobbelte skovanemoner samt adskillige tulipan-, påskelilje-, pinselilje, krokus- og vintergækløg. I skrivende stund mangler jeg stadig at hente en temmelig stor buksbom samt endnu flere løg.

Alle planterne er indtil videre gravet ned tæt sammen i en "plantegrøft", hvor jeg lettest muligt kan holde dem med vand, indtil de kan finde blivende pladser, forhåbentlig til efteråret.

1. læs klar til hjemkørsel Rødtjørn, dværgsyren, o.m.fl. 23052008255b.jpg (606497 byte)
23052008256b.jpg (457925 byte) liggende liljer... 23052008260b.jpg (564952 byte)

 

maj 2008: "baghaven":

Vi arbejder på for mange fronter, også havemæssigt. Vi har en farlig masse murbrokker og andet affald, som vi konstant har manglet plads til. Og som det forekommer nærmest uoverkommeligt at få kørt væk. 

Jeg har fået en idé, som vi nu arbejder på at få udført: Alle murbrokker og den slags bruger vi til at opbygge et lavt dige i havens bagerste hjørne, det nordvestlige. I det nordvestligste hjørne skal diget gå over i en C-formet høj.

Diget skal ligge så langt fra hundehegnet (som skal dækkes af buskads fra marksiden), at der kan være en græsklædt sti mellem dige og hegn. Formålet med stien er at forhindre skvalderkål, buske og klitroser i igen at invadere haven, ved at slå det jævnlig med plæneklipperen.

Diget skal dækkes af jord, og tilplantes med (fortrinsvis) duftende planter. 

Murbrokker, affald og jord skal håndsorteres, børfuld for børfuld. Det er er et projekt, der kommer til at tage nogen tid.....
Rigtig meget tid.

billeder kommer her...

 

maj 2007: Vi har fået "havetraktor":

- En ældre, men ikke helt udtjent rendegraver. 
Den skal hjælpe os med at komme igennem det vildnis, vores have er. 
At komme igennem vores have med håndkraft er ren illusion. 
Den er så totalt tilgroet og fyldt med affald, at vi aldrig ville kunne blive færdige.Første projekt var at få rykket en række 2m høje stubbe op langs det østlige skel.
Toppene ligger nu og tørrer, så de kan skæres til brænde. 
Rødderne skal graves ned under et kommende blomsterbed.

Vores nærmeste nu-og-her planer for haven er at få den omkranset med 140 cm højt vildthegn (hentet i en nærliggende skov, erhvervet mod at tage det ned), så hunden (model absolut uden ører!) kan få lov at løbe frit på matriklen.
Og så skal der laves plæne, vingård, terrasser, stenbed, høj, bassin, blomsterbede, hundetoilet, hundens graveområde, pavillion, solgryde, osv, osv, osv......

"Totempælen" (en gammel, ikke fjernet elmast) er fortid nu. Den var ikke så stærk som rendegraveren....

 

2006-2007:

Vi er gået i gang med at få skabt eller genskabt noget af vores allé fra landevejen op til huset.

Der er 200 m markvej fra landevejen. Engang (før vores tid) en statelig allé af elmetræer. 
Dem tog elmesygen, nu er der kun et antal døde stammer tilbage.

En nabo fik fjernet den ene sides træer, forærede dem simpelthen væk. Det halve af dem var ellers vores... Han dyrker RoundUp, så vi tør ikke gøre noget i den side af vejen. Håber, at det læhegn, han har sat, kommer til at blive godt - men frygter lidt vintrene, vejen ligger i læ for hans hegn, så det bliver spændende hvordan det kommer til at gå ved snefygning. Allerede inden han fjernede træer, prøvede vi at være næsten isolerede i 4 uger på grund af store snedriver på vejen.

I den anden side har vi foreløbig sat 10 træer: 2 forskellige kirsebær, pære, kastanie, blomme, valnød, æble, bøg, birk og eg. Helt nede ved landevejen skal sættes en rødbøg.

Antallet af træer skal fordobles, har vi besluttet, men stadig med forskellige træer. 
Løvtræer, blomstrende træer, frugttræer. Frugttræerne (og kastanien) nærmest huset, så besøgende børn ikke lokkes for nær vejen.

 

2005: 1. (vellykkede) projekt var at få skabt en midlertidig plads til medbragte stauder og sommerblomster i bedet foran huset. En lillebitte terrasse ved døren er der også blevet lavet.
Bedet var "befæstet" med vildtvoksende roser, vinca og kvikgræs. Under det uønskede grønne lå adskillige "nøgne jomfruer" (høst-tidløs, Colchium autumnale), som gerne skulle bibeholdes
Så den eneste anvendelige metode var greb, handsker, trillebør og håndarbejde. Maskinhjælp blev bandlyst!

starten er gået... det tog næsten en måned at nå hertil.. der er "parkeret" nogle træer. Det grønne er forårsudgaven af de nøgne jomfruer. der er kommet lidt farver, og det såede er begyndt at komme ikke alt klarede flytningerne blomstrende indgang aftenstemning i juli aftenstemning med terrasse i august September.

 

sidst opdateret d. 25-05-2008
besøg siden 26/3 2003:

host: one.com