Du cykler lige nu rundt i VillaRoligheds fabulerende, uortodokse univers

 

 
søg i VillaRolighed.dk
Søg på nettet

powered by FreeFind


Startside
Nils
flittige hænder

festkager

sange

links


Rejsen til Holland
En legende
Født vinder

dyrene
Niki
Artigmis
Garfield
2 nye katte


godset
parkanlægget
haveprojekter
husprojekter


planteriget
orchidéer

meget morsomt
om ældre


i Nils's del af verden

 

198607nyfødt.jpg (22254 byte)Babyliv:

Nils  kom til verden som lillebror til en 7 år ældre (halv)storebror, i juli 1986.
Født næsten 7 uger før beregnet tid, forløst ved kejsersnit, men vejede hele 2750 g ved fødslen.
Så min teori er, at han er 4 uger fejlberegnet, dvs. at der har været noget, der lignede en menstruation i starten af svangerskabet. Måske naturen, der havde konstateret en form for uregelmæssighed?

Da han var 3 dage gammel blev jeg præsenteret for mistanken om Downs syndrom. 
I en hel uge endnu var min lille baby "helt normal", mens blodbprøverne blev undersøgt.

Fra hans 10. dag i denne verden har han haft sin diagnose, Downs syndrom, Trisomi 21, mongolisme. Uden følgesygdomme.

De næste år var (for mig) følelsesmæssigt kaotiske. Men drengen udviklede sig fint, tog på i vægt, og fulgte i starten alle normale udviklingskurver. Han kunne vende sig fra ryg til mave inden han var ½ år gammel.

Da han var omkring 3/4 år gammel begyndte han udviklingsmæssigt at "sakke agterud" - men da jeg nævnte det for sundhedsplejersken fik jeg nærmest skænd.. - Hun kunne vel i virkeligheden bare ikke bære at forholde sig til at skulle være støtteperson for en familie med et svært handicappet barn, og  valgte i stedet at fornægte fakta.
Det var hverken første eller sidste gang, jeg skulle støtte dem, der egentlig var der for at støtte mig.

198706 nils.jpg (33922 byte)Ved 10 måneders undersøgelsen, som var for alle 5 børn i mødregruppen, kravlede de andre 4 børn ivrigt omkring, rejste sig ved ting og var meget aktive. 
Nils var også meget aktiv, han var lækker som en marcipangris, sad selv og viftede ligeså ivrigt med armene, som de andre kravlede. Han var vældig interesseret i det leben, der var omkring ham, var glad og begejstret, men var helt klart bagud for de andre i udvikling.
Det var en hård dag for mor'en!

Omkring 1 års dagen begyndte han at kunne flytte sig, jeg har aldrig set noget lignende - han løb på alle 4, med strakte arme og ben! 8710-kravle.jpg (51545 byte) Sådan løb han i omkring et halvt år,indtil han begyndte at gå, 18 måneder gammel.

Gå er et mildt ord for det han gjorde. Han var overalt og det med lynets fart.

Med én undtagelse: Selv om han var rigtig god til at gå (løbe) indenfor, nægtede han i meget lang tid konsekvent at gå uden støtte udendørs. 
- skønt motorisk meget aktiv, har han lige fra starten været ret forsigtig, og har aldrig kastet sig ud i noget, han ikke kunne overskue. 
Lyder paradoksalt, og har igennem tiden været svært at gennemskue for pædagoger, lærere m.fl., som igen og igen har beskrevet ham som "ikke bange for noget som helst". 

Direkte adspurgt har det altid vist sig, at der var masser af situationer, de aldrig havde set ham i, nemlig de situationer hvor han kunne være kommet noget til. 
Han har aldrig været skadestuen en god "kunde", har kun været der med en skade én gang - og så nogle af alle de gange hans lillesøster (igen) skulle "lappes sammen".
Men forsikringsselskabet, som vi var faste kunder i, ville ikke have ham med i familieforsikringen. Så vi måtte skifte forsikringsselskab, så han kunne blive omfattet. Han har været en rigtig god kunde for dem, har til dato aldrig kostet dem en krone!

Han startede i den lokale specialinstitution nogle måneder inden han blev et år. Der var noget fysioterapi tilknyttet, men udover det er jeg den dag i dag i tvivl om, hvor meget han egentlig havde ud af at gå der. 
Han lærte bl.a. slet ikke tegn-til-tale, fordi det var for besværligt... (det udtryk blev anvendt af både leder og personale)
!

Ved 1½ års alderen begyndte han at sige buu, når han så en ko. Alle tiders, sagde de i institutionen, han er rigtig godt i gang med at lære at tale.
Et år senere sagde han stadig buu, når ha så en ko - det var stadig hele hans ordforråd. Så holdningen om, at han var godt i gang med at lære at tale holdt ikke. 
Han havde for pokker netop vist et potentiale, som han ikke selv magtede at komme videre med! Der skulle have været arbejdet en hel masse med hans tale, så han kunne være kommet videre.
Men det var nok også "for besværligt"....................

- Undskyld, det løb lige af med mig. Lige netop dette er et af mine bitreste traumer omkring det at være mor til et særligt barn. At det ikke er lykkedes at få lært ham at tale et forståeligt sprog.

2½ år gammel kunne Nils køre på 3-hjulet cykel, rigtigt! Om mor'en var stolt? Det var ikke nogen overdrivelse!

 

 

Nils's sider:

de første dage
0-3 år

3-6 år

6-7 år

evnesvag eller åndssvag?

fosterdiagnostik

taleproblemer

hjælp at hente

artikler

sidst opdateret d. 22-05-2007
besøg siden 26/3 2003:

host: one.com